Cyberpesten
Krijg jij online weleens nare reacties? Heb jij een haatcomment geplaatst bij een ander of maak jij je weleens druk om wat er online over jou of anderen gezegd wordt?
Door sociale media wordt het steeds makkelijker om onaardige dingen over elkaar te delen. Je kunt dit binnen een paar klikken doen, op ieder moment van de dag en je kunt anoniem blijven. Hierdoor worden veel jongeren zoals jij online gepest. Voor de ontvanger kunnen deze berichtjes veel pijn doen en het kan zelfs leiden tot een negatief zelfbeeld en een depressie.
Vragen? Dat begrijpen we
Het Cyberbullying Research Center definieert cyberpesten als opzettelijke en herhaaldelijke schade die wordt toegebracht door het gebruik van computers, mobiele telefoons en andere elektronische apparaten. Deze interacties resulteren vaak in vernedering voor het slachtoffer. Ze zijn opzettelijk en meedogenloos.
Bij deze vorm van pesten ontvangt het slachtoffer bijvoorbeeld gemene berichtjes via sociale meida. Slachtoffers kunnen constand geconfronteerd worden met kwetsbare dingen online. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze nergens veilig zijn voor een cyberpester.
Cyberpesters willen vaak negatieve emoties vrijlaten door te pesten: ze zijn boos of gefrustreerd door iets wat bijvoorbeeld op school is gebeurd.Belangrijk is ook dat daders denken dat cyberpesten de norm is, en dat andere jongeren het goedkeuren. Ze voelen zelfs een groepsdruk om te cyberpesten.
Vraag hulp aan je vriend(inn)en, samen staan jullie nog sterker! Vertel je mentor wat je hebt gezien/gehoord. Maak een foto of screenshot als je ziet dat iemand online wordt gepest het kan helpen als bewijsmateriaal. Dit kan je ook voor jezelf doen als jij online gepest wordt.