Geld

Geld is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en dient als ruilmiddel om goederen en diensten te kopen. Het komt in verschillende vormen, zoals munten, bankbiljetten en tegenwoordig ook digitale vormen zoals betaalpassen en online betalingen. Geld stelt ons in staat om noodzakelijke en gewenste dingen te kopen, van speelgoed en kleding tot eten en boeken.

Verstandig omgaan met geld is cruciaal. Dit houdt in dat je leert sparen en budgetteren. Sparen betekent dat je een deel van je geld apart zet voor toekomstige uitgaven, zoals een grote aankoop. Budgetteren betekent bewust plannen waar je je geld aan uitgeeft om te voorkomen dat je meer uitgeeft dan je hebt. Het is ook belangrijk om te leren hoe je geld kunt verdienen, bijvoorbeeld door klusjes te doen. Hoewel geld handig is, is het belangrijk om te beseffen dat het niet alles is. Waardevolle momenten met familie en vrienden, buiten spelen en creatieve activiteiten zijn onbetaalbaar. Het ontwikkelen van goede geldvaardigheden en het maken van verstandige keuzes kan bijdragen aan een gelukkiger en evenwichtiger leven.

Hulp

Ga naar iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je vader of moeder, de ouders van een vriend(in) of een buurvrouw, een oom of een tante. Kies een volwassene met wie je durft te praten.

Wil je liever anoniem praten? Onderaan deze pagina staat een lijstje met organisaties die naar jouw verhaal kunnen luisteren.

Wie kunnen je nog meer helpen?

Soms praat je liever met iemand die je niet kent. Of ben je op zoek naar nog meer informatie en tips bij geldproblemen. Er zijn organisaties die je dan kunnen helpen. Neem gerust een kijkje op hun website, want ze zijn er voor jou.

  • Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting: Nibud is een onafhankelijke stichting die informatie en advies biedt over budgettering, besparen, schulden, en andere financiële onderwerpen.
  • Autoriteit Financiële Markten (AFM): De AFM is een onafhankelijke toezichthouder die de financiële markten in Nederland reguleert en toezicht houdt op financiële instellingen.
  • Nederlandse Vereniging van Banken (NVB): De NVB is een branchevereniging die de belangen behartigt van banken in Nederland. Ze bieden informatie over bankieren, leningen, en andere financiële producten.
  • Consumentenbond: De Consumentenbond is een consumentenorganisatie die opkomt voor de belangen van consumenten. Ze geven informatie en advies over verschillende financiële zaken, waaronder verzekeringen, hypotheken, en besparen.
  • Belastingdienst: De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het innen van belastingen en het verstrekken van informatie over belastingzaken. Ze bieden hulpmiddelen en advies over belastingaangifte, toeslagen, en andere fiscale zaken.

Connect met ons

Heb je vragen, ideeën of gewoon behoefte aan een luisterend oor? Wacht niet langer! Neem contact met ons op en laat ons jou helpen om jouw stem te laten horen. Of je nu op zoek bent naar advies, informatie of hulp, ons team staat klaar om je te ondersteunen.

Contact Contact