Verslavende middelen: Wat je moet weten
Verslavende middelen zijn stoffen zoals alcohol, tabak, en verschillende soorten drugs. Zelfs cafeïne kan verslavend zijn. Deze middelen kunnen je gedrag, stemming en gezondheid beïnvloeden, en het is belangrijk om te weten wat de risico’s zijn.
Tabak en roken: waarom is het verslavend?
Tabak bevat nicotine, een stof die ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Dit maakt tabak erg verslavend. Daarnaast bevat rook teer, wat schadelijk is voor je longen. Als je in de buurt van rokers bent, adem je de rook in en ben je een ‘meeroker’.
- Meer info over roken en tabak: Rokeninfo.
- Hulp bij stoppen met roken: Ikstopnu.
- Info over meeroken: Rokeninfo.
Alcohol: wat doet het met je?
Alcohol werkt bij iedereen anders. Het kan je vrolijk, slaperig of zelfs agressief maken. Voor jongeren is alcohol extra schadelijk, omdat het de groei van de hersenen verstoort. Drink je dagelijks meer dan twee glazen en voel je dat je niet zonder kunt? Dan heb je misschien een alcoholverslaving.
Drugs en drugsgebruik: wat zijn de risico’s?
Drugs, zoals wiet, XTC, cocaïne en speed, hebben invloed op je gedrag en stemming. Hoewel softdrugs in Nederland niet strafbaar zijn, kunnen ze nog steeds verslavend zijn en schadelijk voor je gezondheid. Gemeenten kunnen bepalen waar het gebruik van drugs niet is toegestaan.
- Meer info over drugs: Jellinek.
- Meer info over drugsverbruik:: drugskompas, drugstest en vraaghetdepolitie.
- Hulp bij stoppen met drugs: Jellinek.
Verslavende gewoontes: meer dan middelen
Niet alleen middelen kunnen verslavend zijn, ook bepaalde gewoontes of gedragingen kunnen een verslaving worden. Denk aan gamen, gokken, seks en zelfs sporten.
Gamen: wanneer is het teveel?
1 op de 100 jongeren is gameverslaafd. Dit gebeurt wanneer je steeds langer en vaker gamet en het moeilijk vindt om te stoppen. Dit kan leiden tot verminderde sociale contacten en gezondheidsproblemen, zoals oververmoeidheid.
- Info over gameverslaving: Jellinek.
Gokken: de gevaren van geld verliezen
Gokken kan een spannende ervaring zijn, maar het brengt ook het risico van verslaving en schulden met zich mee. Of het nu gaat om loterijen, casinospellen of online gokken, de kans is groot dat je meer verliest dan wint.
- Meer info over gokverslaving: Jellinek.
Seksverslaving: wanneer wordt het een obsessie?
Gezonde seks is prima, maar seksverslaving ontstaat wanneer je geobsedeerd raakt door seks. Dit kan leiden tot problemen in je relaties en dagelijkse leven.
- Meer info over seksverslaving: SA-Nederland.
- Ben ik seksverslaafd? Check de lijst signalen op de Jellinek.
Sportverslaving: wanneer is sporten te veel?
Sporten is gezond, maar te veel sporten kan schadelijk zijn. Als je elke dag intensief sport, loop je het risico op overbelasting van je lichaam en infectieziekten. Soms wordt sportverslaving gekoppeld aan een eetstoornis.
- Info over sportverslaving: Gezondheidsnet.
Connect met ons
Heb je vragen, ideeën of gewoon behoefte aan een luisterend oor? Wacht niet langer! Neem contact met ons op en laat ons jou helpen om jouw stem te laten horen. Of je nu op zoek bent naar advies, informatie of hulp, ons team staat klaar om je te ondersteunen.