Geld
Met geld omgaan kan soms lastig zijn, maar het is belangrijk om het goed te leren. Je begint misschien met zakgeld, kleedgeld of kleine klusjes zoals oppassen of helpen bij het schoonmaken. Vanaf je 16e mag je een bijbaan nemen. Ben je jonger dan 16? Geen zorgen, er zijn uitzonderingen! Je mag bijvoorbeeld lichte klusjes doen in een winkel, zoals vakkenvullen of helpen in de keuken van een restaurant.
Als je gaat studeren, verandert er ook van alles. Studeren aan het mbo, hbo of de universiteit? Vanaf 1 januari 2024 mag je op het mbo zoveel bijverdienen als je wilt. Studeren op hbo of universiteit? Je hebt sinds 2023 weer recht op de basisbeurs én naast je studie kun je net zoveel bijverdienen als je wilt. Ideaal als je je studie en werk wilt combineren!
Heb je ooit nagedacht over het starten van een eigen bedrijfje? Dat kan al terwijl je nog op school zit! Of je nu een webshop wilt beginnen of bijvoorbeeld socialmediavideo’s wilt maken en verkopen, er zijn veel mogelijkheden.
Heb je vragen over geldzaken?
- Hoe vraag ik zorgtoeslag aan?
- Wat moet ik doen met mijn belastingaangifte?
- Hoe regel ik studiefinanciering?
- Hoe kom ik rond met mijn inkomsten?
- Waar vind ik een (bij)baantje?
- Wat doe ik als ik schulden heb?
Loop je tegen dit soort vragen aan? Geen paniek! Je kunt altijd terecht bij JIP Nieuw-West.
- Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Omgaan met geld: slimme keuzes maken
Geld slim beheren is belangrijk, en het goede nieuws is dat het makkelijker wordt hoe meer je oefent. De gouden regel? Geef niet meer uit dan je hebt. Zo voorkom je dat je schulden opbouwt. Of het nu gaat om lenen, gespreid betalen of “koop nu, betaal later” diensten zoals Klarna—het komt allemaal neer op hetzelfde: je maakt schulden die je later moet terugbetalen.
Wil je beter met je geld omgaan? Probeer je uitgaven bij te houden en te kijken waar je kunt besparen. Maak er een uitdaging van en zie hoe snel je beter wordt in het beheren van je geld. Het kan je uiteindelijk zelfs wat extra geld opleveren!
Meer weten? Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) vind je handige tips en tools om je op weg te helpen. Zo krijg je meer grip op je geld en voorkom je dat je in de problemen komt.
- Meer informatie op NIBUD
Zak- en kleedgeld: leren omgaan met je eigen geld
Zakgeld en kleedgeld zijn vaak de eerste stappen om te leren omgaan met je eigen geld. Het geeft je niet alleen wat extra ruimte om zelf dingen te kopen, maar het helpt je ook om verstandige keuzes te maken. Krijg je zakgeld? Probeer een deel te sparen voor iets groters en bedenk wat je écht wilt kopen. Krijg je kleedgeld? Dan moet je zelf beslissen hoe je dat besteedt aan nieuwe kleren of accessoires. Dit kan lastig zijn, maar het is ook een goede manier om te leren plannen en niet zomaar alles in één keer uit te geven.
Het belangrijkste is om goed overzicht te houden: wat komt er binnen en wat geef je uit? Door bewust met je zak- en kleedgeld om te gaan, leer je beter je eigen uitgavenpatroon te beheersen en voorkom je dat je in geldproblemen komt.
Meer tips? Kijk eens op de website van NIBUD voor handige tools om je geld slim te beheren.
- Meer informatie op NIBUD
Studiefinanciering: hoe regel je het?
Ga je voltijd studeren aan het mbo, hbo of de universiteit? Dan heb je waarschijnlijk recht op studiefinanciering van DUO. Dit kan bestaan uit een basisbeurs, aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct. Goed nieuws: vanaf september 2023 krijgen hbo- en wo-studenten weer de basisbeurs.
Daarnaast mag je sinds 2024 onbeperkt bijverdienen naast je studiefinanciering, ideaal als je graag wilt werken naast je studie. Let wel op dat studiefinanciering een lening kan zijn, die je later moet terugbetalen. Bereid je dus goed voor!
Meer weten? Check de website van DUO of kom langs bij JIP Nieuw-West voor hulp met je aanvraag.
- Meer informatie over studiefinanciering: DUO en Rijksoverheid
- Meer informatie over combineren van studiefinanciering en inkomsten uit werk: FNVjong
- Meer informatie over lesgeld en collegegeld: als MBO’er Lesgeld. Of als HBO’er en/of WO’er Collegegeld
Stage en geld: wat moet je weten over je vergoeding?
Als je stage loopt, krijg je vaak een stagevergoeding, maar dit is niet altijd verplicht. Sommige bedrijven bieden alleen een reiskosten- of onkostenvergoeding aan, en dat telt niet als loon. Daarover hoef je dus geen belasting te betalen.
Ontvang je wél een stagevergoeding van minimaal het minimumloon? Dan moet je misschien belasting betalen. Omdat je vaak maar een deel van het jaar stage loopt, kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald. Dit kun je terugvragen via de Belastingdienst.
De meeste stagevergoedingen liggen tussen de €200 en €500 per maand, afhankelijk van je opleiding en het bedrijf waar je stage loopt.
Meer informatie over stagevergoedingen en belasting kun je vinden op Stage.nl en de Belastingdienst.
- Meer informatie over de stagevergoeding: Stage.nl
- Meer informatie over belasting betalen en terugvragen: Belastingdienst
Belasting: wat moet je regelen?
Als je werkt, betaal je belasting. Je werkgever houdt automatisch een deel van je loon in, maar je moet zelf ook elk jaar belastingaangifte doen. Dit gebeurt vanaf 1 maart voor het jaar ervoor. Als blijkt dat er te veel belasting van je salaris is ingehouden, kun je het teveel betaalde bedrag terugkrijgen. Heb je te weinig belasting betaald? Dan moet je het verschil terugbetalen.
Belastingaangifte doe je digitaal, meestal tussen 1 maart en 1 mei. Zelfs als je geen brief hebt ontvangen van de Belastingdienst, moet je aangifte doen als je belasting wilt terugvragen. Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte? Kom langs bij JIP Nieuw-West, we helpen je graag. Je kunt ook terecht bij de Juridisch Jongeren Coaches van perMens voor extra ondersteuning.
- Meer informatie over Belastingaangifte en hoe uitstel van betaling te vragen: Belastingdienst.nl.
- Meer informatie over het doen van de Belastingaangifte: de Juridisch Jongeren Coaches van perMens.
Schulden: wat kun je doen?
Heb je schulden of kom je niet uit met je geld? Wacht niet langer en kom in actie! Bij JIP Nieuw-West helpen we je graag om weer overzicht te krijgen. Je kunt ook terecht bij Jongeren Schuldhulpverlening van het Buurtteam. Hier werken schuldhulpverleners die je kunnen ondersteunen bij het omgaan met incassobureaus, het treffen van betalingsregelingen en het in kaart brengen van jouw schulden.
Wil je zelf meer leren over hoe je je schulden kunt oplossen? Kijk dan eens op Zelf je schulden regelen, waar je handige tips en stappen vindt om je financiën weer op orde te krijgen.
- Meer informatie over omgaan met incassobureaus en in kaart brengen van je schulden: Jongeren Schuldhulpverlening
- Meer informatie over van je schulden afkomen: Zelfjeschuldenregelen.nl
Connect met ons
Heb je vragen, ideeën of gewoon behoefte aan een luisterend oor? Wacht niet langer! Neem contact met ons op en laat ons jou helpen om jouw stem te laten horen. Of je nu op zoek bent naar advies, informatie of hulp, ons team staat klaar om je te ondersteunen.