Loon: wat je moet weten over je salaris?
Als je gaat werken, ontvang je loon voor de uren die je maakt. Je salaris kan afhangen van je leeftijd, werkervaring en de sector waarin je werkt. Elke maand krijg je een loonstrook waarop je bruto- en nettoloon staat. Je brutoloon is het bedrag vóór belastingen en premies; je nettoloon is het bedrag dat je uiteindelijk op je bankrekening ontvangt.
Vanaf je 15e heb je recht op het wettelijk minimumloon. Dit is het minimum salaris dat je moet ontvangen. Check altijd of je voldoende betaald krijgt, vooral als je in de horeca of detailhandel werkt. Word je onderbetaald? Neem dan actie, bijvoorbeeld via vakbonden zoals FNV Jong of de Rijksoverheid.
Meer weten over minimumloon en onderbetaling?
- Meer informatie over het minimumloon voor jouw leeftijd: FNVjong
- Meer informatie over wanneer je onderbetaald wordt: Rijksoverheid
Uitkering: wanneer heb je er recht op?
Afhankelijk van je situatie kun je recht hebben op verschillende uitkeringen, zoals een bijstandsuitkering, WW-uitkering of een WAJONG-uitkering.
Een bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen vanaf 18 jaar die onvoldoende inkomen hebben om van te leven. Je kunt deze uitkering online aanvragen via de website van Amsterdam.nl of je kunt langskomen bij een Jongerenpunt. Zorg ervoor dat je ingeschreven staat in de gemeente Amsterdam om een bijstandsuitkering aan te vragen.
Ben je je baan kwijt? Dan kun je misschien een WW-uitkering aanvragen. Deze uitkering is voor mensen die hun baan verliezen door ontslag of het niet verlengen van hun contract. Je moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om recht te hebben op WW.
De WAJONG-uitkering is er voor jongeren die door een ziekte of handicap niet in staat zijn om te werken. Je kunt deze aanvragen via uwv.nl.
Voor meer informatie kun je langskomen bij het JIP tijdens het Werk & Inkomen spreekuur op donderdag van 14:00 tot 16:00 uur, of een afspraak maken via een Jongerenpunt.
- Meer informatie over de bijstandsuitkering: Jongerenpunt en Werk.nl,
- Meer informatie over WW-uitkering: Werk.nl, Vakbonden FNV, CNV en bij het Juridisch Loket Amsterdam,
- Meer informatie over de WAJONG-uitkering: UWV.nl.
Belasting: wat moet je regelen?
Als je werkt, betaal je belasting. Je werkgever houdt automatisch een deel van je loon in, maar je moet zelf ook elk jaar belastingaangifte doen. Dit gebeurt vanaf 1 maart voor het jaar ervoor. Als blijkt dat er te veel belasting van je salaris is ingehouden, kun je het teveel betaalde bedrag terugkrijgen. Heb je te weinig belasting betaald? Dan moet je het verschil terugbetalen.
Belastingaangifte doe je digitaal, meestal tussen 1 maart en 1 mei. Zelfs als je geen brief hebt ontvangen van de Belastingdienst, moet je aangifte doen als je belasting wilt terugvragen. Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte? Kom langs bij JIP Nieuw-West, we helpen je graag. Je kunt ook terecht bij de Juridisch Jongeren Coaches van perMens voor extra ondersteuning.
- Meer informatie over Belastingaangifte en hoe uitstel van betaling te vragen: Belastingdienst.nl.
- Meer informatie over het doen van de Belastingaangifte: de Juridisch Jongeren Coaches van perMens.
Schulden: wat kun je doen?
Heb je schulden of kom je niet uit met je geld? Wacht niet langer en kom in actie! Bij JIP Nieuw-West helpen we je graag om weer overzicht te krijgen. Je kunt ook terecht bij Jongeren Schuldhulpverlening van het Buurtteam. Hier werken schuldhulpverleners die je kunnen ondersteunen bij het omgaan met incassobureaus, het treffen van betalingsregelingen en het in kaart brengen van jouw schulden.
Wil je zelf meer leren over hoe je je schulden kunt oplossen? Kijk dan eens op Zelf je schulden regelen, waar je handige tips en stappen vindt om je financiën weer op orde te krijgen.
- Meer informatie over omgaan met incassobureaus en in kaart brengen van je schulden: Jongeren Schuldhulpverlening
- Meer informatie over van je schulden afkomen: Zelfjeschuldenregelen.nl
Stage en geld: wat moet je weten over je vergoeding?
Als je stage loopt, krijg je vaak een stagevergoeding, maar dit is niet altijd verplicht. Sommige bedrijven bieden alleen een reiskosten- of onkostenvergoeding aan, en dat telt niet als loon. Daarover hoef je dus geen belasting te betalen.
Ontvang je wél een stagevergoeding van minimaal het minimumloon? Dan moet je misschien belasting betalen. Omdat je vaak maar een deel van het jaar stage loopt, kan het zijn dat je te veel belasting hebt betaald. Dit kun je terugvragen via de Belastingdienst.
De meeste stagevergoedingen liggen tussen de €200 en €500 per maand, afhankelijk van je opleiding en het bedrijf waar je stage loopt.
Meer informatie over stagevergoedingen en belasting kun je vinden op Stage.nl en de Belastingdienst.
- Meer informatie over de stagevergoeding: Stage.nl
- Meer informatie over belasting betalen en terugvragen: Belastingdienst
Connect met ons
Heb je vragen, ideeën of gewoon behoefte aan een luisterend oor? Wacht niet langer! Neem contact met ons op en laat ons jou helpen om jouw stem te laten horen. Of je nu op zoek bent naar advies, informatie of hulp, ons team staat klaar om je te ondersteunen.