1. Kies de wijk

Geuzenveld

Slotermeer


Overtoomse veld

Slotervaart

Osdorp

Nieuw Sloten


De Aker

2. Kies de organisatie

1. Kies de wijk

Geuzenveld

Slotermeer


Overtoomse veld

Slotervaart

Osdorp

Nieuw Sloten


De Aker

1. Kies de organisatie

Stagemakelaar Nieuw-West

Bekijk Stichting Ru Paré op Instagram voor de activiteiten

Op zondag 16 juni gaat de workshopreeks van Opo Strey verder. Tijdens de eerste vier workshops hebben wij de Keti Koti-strijd en strijders tijdens de Nederlandse slavernijperiode belicht. We hebben daarbij gekeken en geluisterd naar (gecodeerde) muziek die direct afkomstig is uit die tijd. Samen zongen wij Surinaamse liederen van inheemse gemeenschappen, marrongemeenschappen, van de plantages en uit de stad. Ook gingen we samen dieper in op de tambú van Curaçao.

Nu gaan wij verder met Keti Koti-muziek ná de afschaffing van de slavernij. Welke liederen van na de afschaffing reflecteren op dit verleden? Welke historische feiten en helden worden tot op heden nog bezongen in verschillende muziekstijlen?

Wij doen dit onder begeleiding van niemand minder dan Denise Jannah, die zelf ook liedjes op haar naam heeft staan vanuit waarin het perspectief van slaafgemaakten aan bod komt. Samen met Denise gaan wij ook aan de slag om eigen liedjes te schrijven die reflecteren op deze episode tegen het Nederlands koloniaal systeem. Om zo via de muziek de historische verhalen, de daadkracht, onverzettelijkheid en visie uit het verleden te laten voortleven.

Meer info & aanmelden: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdjxm21S1gWElH4h5wk4sfvGnAIQiTN99u8WcilNcdFbQJR8w/viewform

Dit project is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Gemeente Amsterdam en Het Fonds voor Cultuurparticipatie.

#erfgoed #verzet #slavernij #muziek #tambu #sambura #apinti
Reposted from @afrogrooves.music
...

En de poster voor juni! ✌ ...

(Re)thinking Displacement

What can images do in the age of ongoing occupations, atrocities, militarized borders, and forced migration? How can we mobilize words, images, and bodies in the face of their forced displacement? Come and join us at this short film event to watch and discuss the films linked to displacement.

The moderators of the day are Aylin Kuryel & Fırat Yücel.

The films and their makers:

*Our House is Only Half Finished* by,
Lucie Fortuin & Ibrahim Kurt

*BACK* by,
Yazan Rabee

*Micha Adarian: It Is a Fight* by,
Farouk Ebaiss

*Landless* by,
Enes Kilic

*The Transformational Potential of Atom Egoyan’s Calendar (VR-essay)* by, Shant Bayramian, MA.

Timeschedule:

18:00 Entrance with an modest meal
19:00 Start event, screenings
20:00 Q&A with the makers
21:00 Drinks and dialogue
22:00 Goodby

Register form
The entrance fee is €5, and includes a modest meal. You can register using the form below, payment is done on site.

https://rupare.nl/event/rethinking-displacement/

*Entry is free for refugees and undocumented immigrants.
...

Op zondag 26 mei gaat de workshopreeks van Opo Strey verder. Na eerder te hebben gekeken naar het verhaal van de inheemsen, de marrons en naar de strijd op plantage en in de stad, zoomen we vandaag in op de Tambú van Curaçao. Vernon Chatlein (@vernonchatlein) zal ons in deze workshop aan de hand van zijn nieuwe voorstelling Kimina meenemen om met ons de geheimen van Curacao’s meest iconische muziekstroming te ontrafelen.

OVER KIMINA
Kimina is een multidisciplinaire voorstelling waarin Tambú; de muziek, dans, storytelling en spiritualiteit centraal staat. Het is de derde in de reeks vertoningen van Chatlein’s onderzoek & research platform: Voices From Letters, waarin hij de traditionele muziek vertaalt naar het hedendaagse. De Tambú is ontstaan doordat tot-slaaf-gemaakte Afrikanen op Curaçao hun verschillende Afrikaanse muzikale tradities, combineerden. Het verteld van origine over het (over)leven op de plantage, door middel van dans en zang met verschillende drum ritmes. Naast het behoud van het cultureel erfgoed is de cultuur rondom de Tambú echter nog springlevend in de huidige Caribische gemeenschap.

“Tambú is een uitlaatklep voor maatschappelijke kritiek, onderdeel van het volksgeloof maar ook - en zeker niet in de laatste plek - een moment van feest en plezier. Tambú is, kortom, als het Curaçaose leven zelf”
-- R.Rosalia

#tambu #cultuur #curacao #slavernij #onderzoek
Reposted from @afrogrooves.music

Aanmelden: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd66y-SnayEc_gZP5R1T6EjLedDMlDWCIp1jK_EKOFMSC8zHQ/viewform
...

Stand Up Comedy voor en door Amsterdam Nieuw-West! Op vrijdag 24 mei is het eindelijk zo ver; bij de Ru Paré als geweldige locatie gaan 5 comedians uit Nieuw-West onder leiding van Howard Komproe het podium op. Hoe gaaf is het dat iedereen gratis aanwezig kan zijn bij dit event? Meld je via onderstaand formulier aan en wij verwelkomen je graag op vrijdag 24 mei. De show begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is de zaal open.

Een speciale avond; dankzij het @fondsvoornieuwwest en @amsterdam_nieuwwest is deze avond gratis bij te wonen. 🎉 .

Een plekje reserveren voor deze avond kan via de website van Ru Pare.
...

De nieuwsbrief van mei is er met een bomvol programma! Kijk op https://ru-par-community.email-provider.eu/web/ikh8ynpv8w/8hozgfrgdb/xhwz2tlhoi/fhuytaxe9g

👉Wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief? Dat kan hier: https://rupare.nl/#eprov-xhwz2tlhoi
...

Op donderdagavond 23 mei komt Mediterraneo terug in de Ru Paré @rupare.slotervaart voor de tweede aflevering van hun Istanbul Midnight project! Vooraf is er een heerlijk diner. Concert ticket is €18. Voor €30 is inclusief diner. Ticket kan je vinden in de bio!

Mediterraneo Band @mediterraneo_band bestaat uit zes muzikanten afkomstig uit verschillende landen rondom de Middellandse Zee. Ze spelen Arabische, Griekse en Turkse klassieke composities. Deze combineren ze met jazz en latin.

Istanbul Midnight Project is een initiatief van Mediterraneo Band, waarbij ze composities van klassieke Rebetiko en Ottomaanse stukken spelen. Deze geven ze een moderne twist. Door Westerse instrumentals te verwerken in de klassieke ‘maqam’ muziek, creëert Mediterraneo een fusion tussen de Westerse en Mediterrane sound.

Voor deze editie, ‘From Istanbul to Athens’, worden Griekse en Turkse instrumentale en vocale tradities met elkaar verweven.

Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en het AFK.

Line-up:
– Pelagia Tsiachri: Zang
– Burak Savas: Zang & Viool
– Caner Malkoc: Klarinet
– Yiorgos Bereris: Piano
– Udo Demandt: Drums
– Ayman Hajjmian: Contrabas

English:

– Get your ticket in the link in the bio – €18 for concert, €30 including diner –

To Athens is a captivating world music concert celebrating the rich cultural and musical connections between Turkey and Greece as the second episode of the Istanbul Midnight project. This performance features a 60-minute musical suite that beautifully showcases the exchange of Greek and Turkish instrumental and vocal traditions, including Rebetiko and classical Ottoman music.

The Mediterraneo band, formed in 2021 in the Netherlands, unites six talented musicians from diverse Mediterranean countries, including Syria, Turkey, and Greece, who share a deep passion for music and a profound knowledge of Mediterranean musical traditions.

This project is sponsored by AFK and supported by the Performing Arts Fund NL.⁩
...

En de nieuwsbriefvan april! Kijk op https://ru-par-community.email-provider.eu/web/ikh8ynpv8w/3k0ptgkffd/xhwz2tlhoi/fhuytaxe9g

👉Wil je je aanmelden voor de nieuwsbrief? Dat kan hier: https://rupare.nl/#eprov-xhwz2tlhoi
...

Reposted from @afrogrooves.music
REGISTRATIE: LINK IN BIO @afrogrooves.music !

Zondag 14 april krijgt de Opo Strey workshopreeks een vervolg. Nadat wij ons eerder hebben gefocust op het verhaal van de inheemsen (11 februari) en de marrons (10 maart) duiken we vandaag dieper in de verhalen rondom strijd en verzet op de plantages en in de stad. Welke vormen van verzet vonden daar plaats? En wat waren de verbanden met het verzet van de inheemsen en de marrons? En tot slot: welke muziek hebben de slaafgemaakten van de plantages en uit de stad ons nagelaten en welke gecodeerde berichten en informatie bevatten deze liederen? Tijdens deze workshop staan de historische informatie en muziek centraal: de achtergrond van bekende en minder bekende liedjes komt aan bod en we zullen deze liederen gezamenlijk gaan zingen. Tot slot wordt er een kijkje achter de schermen geboden over het onderzoeksproject vanuit Opo Strey.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdHrcKj63xwX9fCJ_nmbvF6-43KkJ_AI_tGJ50mgQ-ClvRN1w/viewform?usp=send_form

#erfgoed #verzet #slavernij #muziek #tambu #sambura #apinti
...

Dit keer niet op de laatste vrijdag maar een weekje eerder!

Door @thuis.in.amsterdam : Bij deze nodigen we jullie uit voor de spelletjesavond op vrijdag 22 maart!🎉

De vorige editie was erg gezellig! In de vorige post kun je zien hoe het was.

Wil je ook oefenen met Nederlands of vind je het gewoon leuk om nieuwe mensen te leren kennen en spelletjes te spelen? Kom dan langs op de 22e!

Je kunt je aanmelden via de evenementenpagina op onze website (link in bio @thuis.in.amsterdam ).

Tot dan!
________________

We hereby invite you to the Game Night on Friday, March 22!🎉

The previous edition was a lot of fun! In the previous post you can see what it was like.

Do you also want to practice Dutch or do you just enjoy meeting new people and playing games? Then come visit us on the 22nd!

You can register via the events page on our website (link in bio).

Tot dan!

#gamenight #boardgames #nederlandsspreken #dutchpractice #dutchgroupcourse #nederlandsleren #thuisinamsterdam #rupare #amsterdamwest
...

REGISTRATIE: LINK IN BIO @afrogrooves.music

Zondag 10 maart vindt de tweede Opo Strey workshop van de reeks tot en met juli plaats. Opo Strey is een onderzoeksproject dat de aandacht vestigt op (bijna) vergeten
strijdliederen uit de slavernijperiode en nieuwe nummers die deze periode verkennen. We willen begrijpen welke muzikale schatten de Inheemse en Afrikaanse mensen die tot slaaf zijn gemaakt, aan ons hebben nagelaten, en hoe we deze erfenis kunnen behouden voor toekomstige generaties.

#erfgoed #verzet #slavernij #muziek #tambu #sambura #apinti
...

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: er zijn geen verbonden accounts voor de gebruiker 17841401816488104.

Ru Paré

Ooit een basisschool, nu een Community met tientallen organisaties en initiatieven waaronder het Huis v/d Wijk ‘De Buurtzaak’. De Theaterzaal biedt een podium voor kunst, cultuur en debat.

Tevens is het een huiskamer van de wijk. Kom vooral eens langs. Voor een bakje koffie/thee, om een boek te lezen, om mensen te ontmoeten of een plekje om te studeren.

Ru Paré

Ooit een basisschool, nu een Community met tientallen organisaties en initiatieven waaronder het Huis v/d Wijk ‘De Buurtzaak’. De Theaterzaal biedt een podium voor kunst, cultuur en debat.

Tevens is het een huiskamer van de wijk. Kom vooral eens langs. Voor een bakje koffie/thee, om een boek te lezen, om mensen te ontmoeten of een plekje om te studeren.

Locatie

Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam

Contactgegevens

Telefoonnummer: +31 (0) 20 2235 191
E-mail: secretariaat@sw-sl.nl
Website: www.rupare.nl

Locatie

Chris Lebeaustraat 4
Amsterdam

Contactgegevens

Telefoonnummer: +31 (0) 20 2235 191
E-mail: secretariaat@sw-sl.nl
Website: www.rupare.nl